2011. január 24., hétfő

HIV + stroke

2011. január 24.| Szerző: betegszoba.hu

A HIV növeli a stroke kockázatát

A HIV fertőzöttek háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek el agyi érkatasztrófát - derül ki egy friss tanulmányból, melynek hatására a szakértők felvetik a kérdést, vajon ezért a retrovírus elleni gyógyszereket lehet-e hibáztatni.

A Neurology szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az Egyesült Államokban élő HIV-pozitív betegek körében a stroke-kal kapcsolatos kórházi kezelések száma az elmúlt évtizedben 67 százalékkal nőtt, mialatt az általános népesség körében hét százalékkal visszaesett.

A kutatók az elmúlt tíz év összes stroke-kal összefüggő kórházi kezelését megvizsgálták az Egyesült Államokban, és kimutatták, hogy összességében a szám az évtized alatt 71 742-vel csökkent. A HIV fertőzöttek körében azonban 537-tel több agyi érkatasztrófát regisztráltak ugyanebben az időszakban. A HIV-pozitív betegek esetében egy bizonyos típus, az ischaemiás stroke gyakorisága nőtt, melyet az agyban kialakuló vérrögök okoznak. Az ischaemiás stroke a leggyakoribb típus.

”A HIV fertőzöttek körében a stroke átlagosan a páciensek 50-es éveiben fordul elő, ami sokkal alacsonyabb életkor, mint a HIV-negatívak esetében” - nyilatkozta Bruce Ovbiagele, a Kaliforniai Egyetem idegtudományi professzora. ”Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a HIV vagy a HIV elleni kezelések közvetlen összefüggésben állhatnak a stroke előfordulásával.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a retrovírus elleni kezelés a halálozási arány ”óriási visszaesését” eredményezte a HIV fertőzöttek körében, annak ellenére, hogy a szegény országokban élő betegek gyakran nem tudják megfizetni a gyógyszereket. A WHO és a UNAIDS adatai szerint az összesen 33,3 millió HIV fertőzött közül legalább 14,6 millió szorult retrovírus elleni kezelésre 2009-ben világszerte.

”Bár ezek a terápiák nagymértékben megnövelték a várható élettartamot, azonban a stroke-kal összefüggő kockázati tényezők jelenlétét is növelik” - állítja Ovbiagele. ”A másik lehetőség az, hogy a HIV vírus hosszan tartó behatása, amely a kedvezőbb túlélésnek köszönhető, még alacsony vírusterhelés esetén is lehetővé teszi, hogy a vírus növelje a stroke kockázatát.”

2 megjegyzés:

  1. Blogger Úr, hol tetszik lenni? Érdekelne mi történik önnel :)

    VálaszTörlés
  2. Relaxálgatok, hagyom, hogy leülepedjen, aminek le kell.

    VálaszTörlés