2012. január 13., péntek

Az életnek tanulunk

Holnap megmondom a gyerekeknek, hogy hülyeségekkel toltuk el eddig az időt.
Most már olyasmit tanulunk, aminek tényleg haszna van, ami kell a boldoguláshoz.
Puskázni tanulunk, kimásolni kész megoldásokat. Nem magolunk, semmi memorizálás, kitaláltak már mindent úgyis a kerek e világon, elég összeszedni, ami épp szükséges. Aztán hazudni tanulunk, meg letagadni mindent, az életben ez kihagyhatatlan. Lesz rezzenéstelenarc-óra, aztán kritikátlan rábólintástan, bölcsnek ható mondatokat alkotunk, amelyik értelmest mond, azt lepofozom.
Nem kell tudni helyesen írni, szarunk a nyelvtanba, semmi jelentősége, lehetnek attól még áLamelnökök, pláne áLomásokon. Lesz helyette integetéstan, és gyakoroljuk, hogy kell ellépni díszszázad előtt.
Lesz úri-óra, öltönyviseléstan, aztán seggnyalás. Csoportot alakítunk, a kijelölt megtanul taposni másokon, aztán csere, hadd gyakoroljon más is.
Mindegy, mit csinálnak, csak fölfele mindig, lefele leszarni bárkit.

1 megjegyzés:

  1. Te jó ég! Nem szeretek ilyet mondani, de bárcsak ne lenne igazad. Fáj, hogy egy ilyen tanterv csakugyan hasznosabb lenne.

    A helyesírás egyébként már évek óta fölösleges luxus. Elit állásportálokon és juppicégek oldalain is láttam már olyan szintű nyelvtani meg helyesírási katasztrófákat, hogy nem értettem: hogyan tudtak így irodalomból leérettségizni?!

    A puskázásról, hm... amikor én voltam egyetemista, csomó évfolyamtársam pofátlan puskázással hozta össze a 4.5 feletti átlagokat... némelyikük még dicsekedett is ezzel. S ez nem egyedi eset, volt olyan, hogy a postán sorban állva hallhattam a mögöttem álló hölgyet telefonon dicsekedni azzal, hogy elsőre meglett a szigorlata, ráadásul négyest kapott, mert volt nála fegyverzet...
    (Nyugati egyetemeken, akit csaláson kapnak, azt rendszerint eltanácsolják, abban a pillanatban... Magyarországon a legrosszabb, ami történhet, az, hogy kiküldik az illetőt a vizsgáról.)
    Szóval, sajnos nem új dolgok ezek, de mostanra kristályosodott ki az, hogy mi is az, ami ebben a világban kell a boldoguláshoz.

    VálaszTörlés