2010. szeptember 10., péntek

Kultúra mindenek előtt

Tegnap el kellett szaladtom T. receptjeiért egy IX. kerületi rendelőbe. Pikk-pakk megvolt, a bicajom se lopták el.
A lakattal bajlódtam épp, amikor megállt egy apáca a mellettem álldogáló virágárus cigányasszonynál. A kardvirágokat mustrálgatta, a néni dicsérte a portékáját gépiesen. A cigit se vette ki a szájából, billegett az ajkára tapadva, ahogy beszélt.
Az apáca drágának találhatta, vagy kedve ment - nagyboldogasszony szerdán megvolt már - és visszatáncolt.
- Nagyon ki vannak nyílva - mondta kedvesen.
- Mii??? Ez neked ki van nyííva??? - ordított fel a cigányasszony. - Ki van neked nyííva a picsád!
Nem tudom, mit gondolt magában az apáca. Nem szólt vissza, a léptein se látszott, hogy neki szól az ordenáré kiabálás.
- Gecis faszt abba a kurva kinyíít picsádba! Abba turkájj, ne az én virágomba!

A Nagy fuvaros utcai rendelő kerítésszegélyén tintás néni üldögélt, előtte egy jómadár álldogált. A fickót vagy a nő, vagy a bora izgatta, kitartóan hallgatta a zagyválását.
- Ez az ötödik uram az nagyon geci, nem olyan rendes, mint a többi. Köcsögösködik velem, meg gecitarisznyáz. Mondom neki: ne kurvázzá enegem, ha nem áánák ki, mivee tömnéd be a pofád? De te nagyon fajin ember vagy. Hozzád mennék, ha hívnáá.

Ugri Fánci roppant közlékeny, amióta sugarazza éjjel az ellenség. Be nem áll a szája, ha valakit meglát.
- Dolgom van, koncentrálok, ne beszélj most hozzám! - szóltam rá.
- Jó, jó, elnézést, csöndben leszek, ne haragudj, igazad van, nem vettem észre. Én semmit se veszek észre, ez a bajom. Mert nem lehet mindenki szép, akire csak úgy odafigyelnek. Az a bajom, hogy a férfiak nem figyelnek rám. Illetve figyelnek, de én elzárkózó vagyok. Nem is értem az Andrássy úti nőket, írta is őket az újság, szatír nők, rávetik maguk a férfiakra, és bevonszolják őket a házakba, kitör rajtuk a vad szexualitás. Szörnyű, hogy ilyenek vannak, félek tőlük. Az ám, van egy alkoholista barátom, 58 éves, ő is meleg. Ha gondolod, szívesen bemutatlak neki. Szörnyű, hogy mennyire magányos szegény. Nem is takarít, nem is eszik, én szoktam összeszedni őt, rendet rakok, mondom neki, állj meg a lábadon, legyenek céljaid, legyél motivált. Főzök neki, megetetem, összeállítok számára egy napirendet, hogy értelmesen éljen, a kultúrára is biztatom, küldöm őt koncertekre, olyan jó lenne, ha megtalálná a boldogságát. Bemutathatlak neki? - szólt utánam, mert kiszöktem előle dohányozni.
Sose fogok leszokni - gondolkodtam - mi a faszért zárták be az OPNI-t?

2 megjegyzés:

  1. Képes lennél kihagyni a lehetőséget, hogy megments egy 58 éves, elhanyagolt, alkoholista buzit? Nem ismerek rád :-)

    VálaszTörlés
  2. Hát, képes. Pedig micsoda romantika... éldegélnénk a koszban és a piaszagban, Fánci főzne és ugrálna a hányástócsákon át. Nem is értem magam, hogy tudok ellenállni.

    VálaszTörlés