2010. július 9., péntek

Az Oblong család

Valamikor, talán tíz éve is lehetett, amikor az egyik TV-csatornán vetítették ezt a rajzfilmet. Talán a címe sem ez volt pontosan, néha lyukas az emlékezés.
Az Oblong család lent élt a völgyben, a gazdagok meg fönn a hegyen. A szennyvizük lefolyt a völgybe, s a szegény Oblong család ebben tocsogott.
A család minden tagja valamilyen hátrányt hurcolt magával: a családfőnek nem volt keze-lába, az anyuka nimfomániás, az egyik lányuknak állkapcsa hiányzott, a sziámi ikerpár egyik fele heteró, a másik meg homoszexuális. A gazdagoknak minden sikerült, nekik semmi. A szerencse kizárólag a hegyen landolt, hozzájuk csak a szar folyt le belőle. Persze állandóan vágyakoztak közéjük, föl a hegyre,de minél többet szartak a gazdagok, annál reménytelenebb volt kimászniuk.

Ez jutott ma eszembe, amikor hallottam az örömteli hírt: szmogriadó esetén csak a levedlett autóknak lesz tilos utcára menni, az új kocsik grasszálhatnak föl-alá vígan. Nahátugye új kocsija csak a pénzeseknek lehet, az meg tőke, politika, maffia - ergo ez törvény a csórók ellen. Talán a KRESZ-t is módosítják majd - megvan hozzá a kétharmad - miszerint elsőbbségadás kötelező lesz a drágább kocsiknak. Szerintem azoknak adót se kéne fizetni, hisz új autók, nem piszkolnak annyit, legyen beléjük a benzin is olcsóbb. Töröljék el a kötelező felelősségbiztosítást is a gazdagok autói számára, hisz ha szétlapítanak valakit, úgyis valamelyik drága sztárügyvéd kimossa őket a slamasztikából. Meg hát amúgy sem tartoznak felelősséggel, erre való a kétharmad.
Jól van ez így. Nekünk, Oblongoknak, elég annyi, hogy örvendezhetünk a kifüggesztett 50 X 70 cm-es orbánnyilatkozatoknak, tátott szájjal álmélkodhatunk, hogy suhannak tova a városi szmogban a csillogó csodák. Lelkendezhetünk, hogy eltörlik a 30 millió fölötti lakások adóját - hisz ugye ilyenekben élünk mindannyian. Panem et circenses, kell ez a népnek. Kenyér még sehol, a cirkusz már zajlik. Orbán közös ül Csányival este a tévében, jelképerejű, látszólag foci a téma. Közben mondják egy másik csatornán: új főügyész kell, aki vállal egy Gyurcsány elleni pert, letartóztatással. Ez csak igazságos lehet, már messziről látszik. Bennünket, plebszet az ötvenes évek visszahozásával ámítanak, de a drill mögött valami zajlik, a rákosi-idill csak elfedés. De hát szabadok vagyunk, tapsolhatunk, és tapsolhatunk még jobban. Talán előbbre is juthatunk, ha megfigyeljük, ki nem tapsol eléggé, ki lanyhább, gyanús elem.
Talán már ma föl kéne jelentenem mindenkit, nehogy megelőzzenek.
Ráérek, nincs autóm, nekem még szmogból kitiltottra se telik.

1 megjegyzés:

  1. akit esetleg érdekelne az oblong család, az innen tudja letölteni:

    http://undergroundvoices.blogspot.com/2009/12/oblongs.html

    sajnos szinkronosan nem fellelhető, ehhez is én fordítottam a feliratot.

    VálaszTörlés